12 натурални антибиотика от аптеката на природата

Bunches Of Healing Herbs On Wooden Wall, Mortar With Dried Plants And Bottles

Без значение колко се стараем да подсилим имунната си система и да предпазим семейството си, понякога е невъзможно да се избегнат заболяванията. В тези случаи лекарите препоръчват антибиотици.

За съжаление, антибиотиците не са безвредни, защото убиват не само вредните бактерии, но и милиони „добри“ бактерии, които са нужни за правилното храносмилане. Понякога се налага, за съжаление, да се използват, но много пъти бихме могли да ги избегнем и в тези случаи, трябва да сме запознати с онова, което природата ни дава за борбата със заболяванията, по естествен начин с така наречените натурални антибиотици.

1. Екстракт от семе на помело/грейпфрут

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (16)

Екстрактът от семето на помело е натурален антибиотик.

Oт известно време, хората са забелязали, че нещо в помелото убива бактерии. Направени проучвания (в Калифорния) са потвърдили, че екстрактът от помело оказва влияние на бактериите, вирусите, гъбъчките и паразитите. Това магическо вещество е сравнително евтино и може да се използва вътрешно и външно.

Този екстракт може да се използва и от хора и от животни. До момента някои бактерии не са успели да развият имунитет към този естествен антибиотик.

2. Чесън

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (13)

Чесънът има редица полезни качества, но най-важни са антибактериалните му качества. Историята ни учи, че чесънът е успешно използван за третиране на чума и други епидемични заболявания.

Антибактериалните му качества се изучават от векове. През 19в. Луи Пастьор използва и потвърждава, че чесънът убива бактерии в лабораторни условия. Съвременни експерименти потвърждават, че чесънът е ефективен в третирането срещу различни бактерии, вируси и гъбички.

Чесънът съдържа германий и калий, два минерала, които са от съществена важност за цялостното здраве, а също така съдържа и серни съединения, и по-конкретно алицин, който е основният фитохимикал, отговорен за подсилване на имунната система. Винаги го използвайте суров.

3. Колоидно сребро

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (14)

Водата от колоидно сребро със сигурност е един от естествените антибиотици, не е токсична, ефикасно третира повече от 650 патогени, включително вируси, бактерии и гъбички. До 1934г., когато е открит пеницилина, среброто е било единствения лек за много заболявания.

През 1983г., Министерството на здравеопазването в САЩ признава колоидното сребро като лекарство, което може да се купува без лекарска рецепта. Въпреки това, колоидното сребро потъва в забрава, поради бързото развитие на индустриалното производство на антибиотици.

4. Ехинацея

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (15)

Ехинацеята произлиза от Северна Америка. Коренното население винаги е използвало листата и корените на растението за лекуване на рани от всякакъв вид. Предотвратява инфекциите и подобрява имунитета по начин, който стимулира производството на лимфоцити в тялото.

Лимфоцитните клетки са най-малките клетки в свързаната тъкан със защитна функция, която е свързана с образуването на антителата и участва в реакциите на имунната система. Ехинацеята може да предотвратява заболявания или да ускори възстановяването от тях.

Ехинацеята подсилва имунната система по естествен начин, чрез преодотвраряване на бактериалните инфекции и особено вирусните. Невероятно ефикасна в предотвратяването на грип, настинки, инфекции на ушите и състояния подобни на грип.

Съществуват доказателства за ефикасността ѝ срещу екстремно опасни бактерии, като стафилококус ауреус. Успокоява дихателната, хранителната и пикочната системи и пречиства бактериите, успокоява възпаленията на кожата, пречиства лимфата и укрепва имунитета. Само няколко капки от тинктурата могат да успокоят болки в гърлото и същевременно да успокоят възпалението.Може да използвате ехинацеята като тинктура или чай.

5. Прополис

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (2)

Прополисът е смолисто вещество, което се произвежда, когато пчелите събират прашец от различни растения. Пчелите използват прополиса за да поддържат хигиената на кошера – да го предпазват от вредители, включително инфекции.

Когато става дума за кошерите, те са едно от най-стерилните места в природата – и то изцяло благодарение на прополиса.

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта

От древни времена хората използват прополис като естествен антибиотик, който предпазва от бактерии и подсилва имунната система. Полезните му ефекти са известни от времето на Хипократ, който го е използвал за третиране на язви и рани. За разлика от конвенционалните антибиотици, прополиса оказва влияние и на вирусите. Съдържа поне 19 активни субстанции, всички витамини и 13 от 14-те минерали, от които тялото ви се нуждае.

Проучванията показват, че вземането на прополис в грипния сезон, намалява риска от грип и настинки с 53%. Прополисът е ефективен в третирането на кашлица, възпалено гърлото и сливици, синузит. Кремовете направени от прополис са идеален лек при гъбички и бактериални инфекции по кожата.

6. Витамин С

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (3)

Хората от много време знаят за качествата на витамин С и все още го използват за превантивни цели.

Витамин С е натурален антиоксидант, който играе особена роля в стимулиране на защитните механизми на тялото. Този витамин е цар в предотвратяването на заболявания и хората, които го използват се наслаждават на ползите от него през грипния сезон.

Учените са направили редица проучвания върху ефектите на витамин С върху вируси и бактерии и са потвърдили, че той е ключ към предотвратяването на инфекции.

Др. Фред Кленер е направил интересно проучване, при което прилага витамин С венозно. Неговото проучване потвърждава, че витамин С не само се отразява на бактериите и вирусите, но и на токсини (змийска отрова). При епидемия на детски паралич в Северна Каролина, Др. Кленер е излекувал 60 пациенти използвайки витамин С, който все още се използва за предотвратяването му с лекота.

7. Масло от Риган

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (4)

Маслото направено от листа на риган съдържа лечебна субстанция, която се нарича карвакрол, която има антибактериални качества.

Проучвания, направени в Университета в Джорджтаун, показват, че маслото от риган може да се бори с инфекциите със същата ефективност, както конвенционалните антибиотици.

Изследванията, също така показват, че маслото от риган унищожава до 96% от пневмококите, 92% от стафилококите, 83% от стрептококите и 78% от ентерококите в тялото.

В момента учените потвърждават, че маслото от риган е ефикасен лек за 25 различни бактерии, включително бактерии, които са развили устойчивост към конвенционалните антибиотижи и бактерии, които причиняват чревни инфекции, инфекции на пикочните пътища, коремен тиф, холера, язви и кожни инфекции.

Силната му антивирусна активност предпазва срещу грип, настинки, морбили и заушка. Намалява възпалението и болката от прободни рани и животински ухапвания, неутрализира отровата от ухапвания на пчели, паяци и отровни змии.

8. Екстракт от маслинови листа

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (5)

Тази чудна субстанция се произвежда при преработката на маслиновите листа и се нарича олеуропеин. Този екстракт от маслинови листа е известен с анти-микробните си качества, които предпазват маслиновите дървета от патогени.

Учените много пъти са тествали анитимикробните качества на олеуропеина, и научните проучвания върху ефективността му са публикувани в редица медицински журнали.

Този екстракт освобождава от вредните ефекти на свободните радикали, и е от голяма полза за науката, тъй като свободните радикали се смятат за основна причина за преждевременното състаряване и множество заболявания.

Листата на маслиновите дървета са мощен антиоксидант. Препоръчва се да имате винаги екстракт от маслинови листа у дома.

9. Астрагал

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (6)

Астрагалът (Astragalus membranaceus) е растение, което произхожда от Китай и е малко познато по света.

В Азия, хората използват астрагала повече от 2000 години за укрепване на имунната система и предотвратяване на грип и настинки. Тази билка действа стимулирайки произвеждането на интерферон, който развива възможностите на тялото за борба с инфекциите. Астрагалът има антибактериален и антивъзпалителен ефект, съдържа антиоксиданти, укрепва имунната система, намалява артериалното налягане и предотвратява диабет.

10. Зелен чай

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (7)

Епигалокатехин галат (EGCG) е една от активните съставки на зеления чай. Проучванията показват, че е силно ефективен срещу определени вътрешни бактерии. Също така е известен с невероятните си способности за разграждане на мастните клетки в организма. Чудесен естествен антибиотик, който просто трябва да бъде част от ежедневната ви диета.

11. Мед от манука

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (8)

Ако подредите естествените антибиотици по вкус, медът от манука, определено ще е най-вкусен и най-ефективен. Поручванията показват, че медът като цяло има антибактериални качества, но медът от манука е особено силен, благодарение на естествената си съставка, наречена метилглиоксал. Тя оказва влияние на широк спектър от бактерии включително и на такива, които са устойчиви на антибиотици.

Външното прилагане убива голямо количество патогенни бактерии, включително Страфилококус ауреус.

Медът от манука може да се прилага орално за третиране на различни видове бактериални инфекции и подсилване на имунната система.

12. Градински чай

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (9)

Преди да се открият синтетичните антибиотици, салвията е била един от най-ценните естествени антибиотици. Лечебните й свойства са добре познати още от античността и средновековието. Градинският чай се е използвал за удължаване на живота. Съдържа етерични масла, танини, желязо, калций и витамин А. Мощен антисептик е и предотвратява развитието на бактерии, вируси и гъбички.

Източник: Женски свят

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Ако статията ти е била важна, полезна или интересна - постави и оценка!
За целта е нужно да натиснеш една от петте звездички!
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 оцени(ха), резултат: 4,60 от максимално 5)
Loading...Loading...

Може да харесаш още:

Морска или готварска сол - вижте разликите
Години наред лекари и специалисти по здравословно ...
За ползите от ябълковия оцет
По нашите географски ширини оцетът се ползва с...
Свалете кръвното със сок от червено цвекло
Сок от червено цвекло понижава високото кръвно...
Био Еко 5 лв връзката - а каква е истината ....
В наше село плъзна епидемия от биоеко “фермерски м...
Забраненият витамин: B15
Ето обещаната статия за важния витамин В15 със съд...
Бабините рецепти за лечение
Главоболие, кашлица, настинки, рани... Бабите ни...
Мед от глухарче - вкусна и полезна сладост
Растението, на което по тревните площи се гледа ка...
Смрадлика – какво знаем и какво не за това чудо на природата
Лечебни свойства Смрадлика е една от билките ...

Напиши своето мнение

Напиши коментар преди всички по “12 натурални антибиотика от аптеката на природата”

Твоят коментар

Copyright © 2021 ПУКНИЦА. НЕТБГ | Google sitemap
Разработено от ХитОферта