орени и листа от √лухарче (Dandelion, Taraxacum officinale) – ѕречистване (ƒетоксикаци€) на кръвта, черни€т дроб, бъбреците, укрепване на имунната система

–ецепти за приложение на глухарчето

dandleion-tea

“радиционно използване:

- јнтибактериално, срещу кандидоза, противогъбично, противовъзпалителнo
- јнтиоксидант
- —тимулира апетита, жлъчeн стимулант
- „ернодробна недостатъчност, подуване
-  онтрол на кръвната захар
- ѕроблеми със ставите и костите
- ѕроблеми при кърмене
- ƒихателни нарушени€, бронхит
-  летъчната регенераци€
- ѕрочистване (детоксикаци€) на кръвта, черни€т дроб, бъбреците, храносмилателни смущени€
- «аместник на кафето (припечени корени)
- ƒиуретик
- ƒиспепси€
- ≈кзема
- √азове в стомаха и червата, стомашно-чревни нарушени€
- ’ормонален дисбаланс
- ∆ълтеница
- ћинерална недостатъчност, подобрение на минералната абсорбци€
- ѕневмони€
- ѕробиотик (подобр€ва бифидо бактериите)
-  ожни проблеми
- »нфекции на горните дихателни пътища
- »нфекции (п€съци) на пикочните пътища
- ќтслабване

ѕреглед:

√лухарче, Taraxacum officinale е било използвано традиционно като лекарство в продължение на много векове в различни страни на света, включително в јраби€, »нди€,  итай, ≈вропа и —еверна јмерика. »мето Taraxacum произлиза от гръцките думи taraxos (разстройство) и аkos (средства за защита). »ндианците в —еверна. јмерика използват корени от глухарче за лечение на пикочните пътища, кожни забол€вани€ и водн€нка. ѕроучвани€та показват, полезни€ ефект от глухарче за намал€ване на п€съците в пикочните пътища се дължи на дезинфекционно действие и евентуално наличие на сапонини. „ай от корени се препоръчва при парене зад гръдната кост и за лечение на възпаление на сливиците. √лухарчето също се използва традиционно за лечение на респираторни забол€вани€. ƒ-р ƒжеймс ƒюк в отбел€зва в книгата си Д«елената аптекаФ, че много клинични проучвани€ са показали ефикасността на листа и корен от глухарче за лечение на пневмони€, бронхит и инфекции на горните дихателни. ¬ немската фармакопе€ корени от глухарче се препоръчват за лечение на стомашно-чревни проблеми, произтичащи от дефицит на жлъчка, както и за стимулиране на апетита и диурезата (уриноотдел€нето).  орените се използват традиционно за пречистване на кръвта, значително увеличават полезните бифидо бактерии в стомашно-чревни€ тракт и премахват патогените. —ъщо така стимулират имунната система, повишават резорбци€та на минерални, потискат анормални€ растеж на клетки, поддържат нивото на кръвната захар и намал€ват хипергликеми€.

Ћистата от глухарче са мощен диуретик.
 орените действат освен за пречистване кръвта, но и за премахване на токсини и отрови от бъбреците и черни€ дроб.
 орените са били използвани от векове за лечение на жълтеница.
√лухарчето действа и като леко слабително и подобр€ва апетита и храносмилането.
ѕолезно е при екземи, кожни проблеми, абсцеси и се см€та, че предотврат€ва старчески петна и рак на гърдата.

ѕолзите от глухарче включват следното:

- јнеми€. √лухарчето съдържа високо ниво на калий, богат източник е на жел€зо и витамини, съдържа повече каротин от морковите. Ѕилкари са използвали глухарче от поколени€ за лечение на анеми€ поради недостиг на фолиева киселина, жел€зо и витамин ¬12.
- »нфекци€ на пикочни€ мехур и предменструален синдром (ѕћ—). «а разлика от много конвенционални диуретици, които предизвикват загуба на калий листата на глухарчето са богати на калий. ѕоради неговото въздействие като диуретик, глухарчето помага за облекчаване на задържане на течности при предменструален синдром (ѕћ—) и противодейства на задържане на урина при инфекции в пикочни€ мехур. „рез увеличаване на нивата на калий, глухарчето действа за облекчаване на мускулни спазми и вечерни крампи на краката.
- «апек, хемороиди и стомашно разстройство. Ќемски изследвани€ показват, че корените на глухарчето са леко горчиви и стимулират апетита, като увеличават отдел€нето на храносмилателни сокове от лигавицата на стомаха. »мат значителен ефект за прочистване на черни€ дроб, като стимулират производството на жлъчката, ко€то в крайна сметка води до повишаване на транспорта на множество потенциално вредни съединени€ в изпражнени€та. ”величаване на освобождаването на жлъчни сокове също облекчава запека, без да причин€ват диари€ и спира спазми на жлъчните пътища. √лухарче тр€бва да се изб€гва, ако имате камъни в жлъчката, тъй като увеличаване на потока на жлъчка може да увеличи натиска срещу камъните.
- —индром на раздразнени черва (IBS). Ѕългарски изследвани€ на комбинаци€ от пет билки (?), включително глухарче установ€ва, че над 95 процента от болните от IBS са излекувани. “ази билкова комбинаци€ също подобр€ва редовността на червата.
- ѕроблеми с черни€ дроб и жлъчни камъни. √орчиви€т сок на глухарчето увеличава производството жлъчката и жлъчни€ поток в черни€ дроб. “ова е полезно за хора с бавна чернодробна функци€, поради злоупотреба с алкохол или неправилно хранене. —помага за възстанов€ване на черни€ дроб и за намал€ване на риска от развитие на камъни в жлъчката, но тр€бва да се изб€гва, ако вече имате камъни в жлъчката.
- ќстеопороза. √лухарче е богат източник на бор, който помага за повишаване на нивата на естроген в кръвта и от сво€ страна позвол€ва да се запаз€т костите. —ъщо така е богат източник на калций и добър източник на силиций, като н€кои изследвани€ показват, че помага за укрепване на костите.
- Ќаднормено тегло. ≈вропейските билкари често предписват тинктури от глухарче като помощ при отслабване. √лухарчето намал€ва съдържанието на вода в т€лото, като действа диуретично. ѕомага на черни€ дроб за регулиране на кръвната захар при хипогликеми€ (ниско ниво на кръвната захар), често непосредствена причина за което е склонност към пре€ждане. ”величаването на жлъчката поток стимулиран от приема на глухарче помага за подобр€ване на метаболизма на мазнините в т€лото.

”потреба

√лухарче може да се приема като чай, под формата тинктура или екстракт.  орен от глухарче обикновено се приема като билков чай три пъти на ден. »зползвайте 1-2 чаени лъжички на едро нар€зани или на прах корен на чаша чай (1 чаена лъжичка от глухарче корен тежи около 1,5 грама) за една дневна доза е между 5-15 грама. ѕрепоръчва се също стрити корени от глухарче (1 ч.л.) без да се вар€т да се приемат с чаша вода. «а лечение на пневмони€, бронхит и инфекции на горните дихателни пътища се препоръчва да се вари за кратко време. ѕроцес на кипене служи за увеличаване на био наличността на н€кои от активните съставки.  ато храна, корен от глухарче може да се добав€ към супи и бульони. ѕр€сна салата от листа и цв€т на глухарче е изключително полезна и се препоръчва да се приема всеки ден.

√лухарчето може да доведе до засилена стомашна киселинност и €звени болки. јко имате камъни в жлъчката или жлъчните пътища прегради, тр€бва да изб€гвате тази билка. √лухарчето също тр€бва да се изб€гва по време на лечение с антибиотици, по-специално лечение с ципрофлоксацин (Cipro), офлоксацин (Floxin), lomefloxacin (Maxaquin), норфлоксацин (Noroxin) и enoxacin (Penetrex).

√лухарчето расте свободно в по-гол€мата част на света и се отглежда като билка в  итай, ‘ранци€ и √ермани€. ћладите листа се берат през пролетта за тонизиращи салати. ¬ началото на л€тото, преди цъфтежа, листата се събират за производство на лекарствени чайове и тинктури.  орените на две годишни растени€ се изкопават през есента, когато концентрациите на сложни въглехидрати инулин (complex carbohydrate inulin) са най-големи за употреба под формата на таблетки и тинктури.

јктивни съставки:

 орените от глухарче съдържат: между 20-40% инулин (по-ниски през пролетта и до 40% през есента) и до 75% въглехидрати; горчиви съединени€ на sesquiterpene lactone type включително eudesmanolides и germacranolides; triterpenes включително бета-amyrin, taraxol и taraxerol; приблизително 9% влакна; до 16,5% протеин; до 16% мастни киселини, включително олеинова и melissic киселини; манитол; минерали, включително до 7,5% калий, калций 6.1%, 3.6% фосфор, 4-2.5% магнезий и жел€зо 1%; фенолни киселини, включително кафеена и chlorogenic киселини; ситостерол, стигмастерол и taraxasterol; захари, включително около 6% глюкоза, 11% захароза и 18% фруктоза през пролетта; около 8,5% клей; и 7,8% пектини; танини; и смоли.


»зползване на корени от глухарче за лечение на рак.

 орени от глухарче са често използвани от билкари за лечение на черен дроб, бъбреци и проблеми на жлъчни€ мехур. ’ората, които се занимават с билки и растени€ зна€т, че обикновено е най-добре да се използват пресни билки и растени€, за да си направите продукта сами.  огато си купувате една билка или растение от магазин като здравословна храна, т€ не може да бъде толкова ефективна, ако е дехидратирана или е съхран€вана за дълъг период от време, преди да отиде до магазина.

»мунната система е нашата защита. “€ упражн€ва контрол на раковите клетки в т€лото. ƒокато имунната система е силна, обикновено н€ма проблем с ракови забол€вани€.  огато имунната система отслабне, т€ губи контрол над раковите клетки и те започват да се размножават безразборно.
—трити€т прах на корени от глухарче спомага за пречистване на кръвта и укрепване на имунната система.  огато имунната система укрепне, т€ си възвръща контрола върху раковите клетки.

–ецептата за лечение на рак, ко€то е публикувана в тази стати€ е взета от сайт (връзката е посочена по долу), където излекувани€т от рак описва как е използвал успешно корените от глухарче за лечение.
“ова, което тр€бва да направим е, да подпомогнем нашето т€ло да възстанови имунната си защита, ко€то от сво€ страна ще опита да се справи с раковите клетки. «атова първо тр€бва да възстановим водни€ и минерален баланс на т€лото. ќрганизъм, който е лишен от прием на достатъчно количество вода е дехидратиран и боледува. ¬одата се използва при метаболизма в организма. Ќедостигът на вода затрудн€ва изхвърл€нето на отпадъците от метаболизма и различните токсини. Ћипсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитни€т баланс в т€лото. ѕриемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратаци€та на т€лото и нормално протичане на обменните процеси.  аквото и лечение да предприемем, организмът н€ма да реагира както тр€бва, когато е дехидратиран, затова започнете с режима за пиене на вода според теглото.  огато се възстанови водни€ и минерален баланс на т€лото може да се започне н€какво лечение с билки, като това с корени от глухарче или друго лечение.

–ецепта

http://cancertutor.com/Cancer02/DandelionRoot.html

»зползвайте корени от глухарче по вс€ко време на годината. ќтрежете листата на разсто€ние точно под короната. Ќе мийте корените, само ги почистете леко от пръста и след това ги изсушете, може на слънце или в инкубатор при 38-40 градуса. —лед това ги натрошете (стрийте) на прах като използвате н€какъв съд и подход€щ чук. Ќе използвайте кафемелачка защото може да изгубите много от праха, който е ценен понеже съдържа и частици от почвата.

ƒозата, ко€то тр€бва да взимате си € определете сами. ћоже да взимате малко повече от половин чаена лъжичка на ден. —месете € с вода или сок, но не използвайте алкохол, газирани напитки или гореща вода. —ъхран€вайте сместа на сухо м€сто. —лед три или четири дни, ще се чувствате по добре. “ова е така, защото кръвта се пречиства. ¬ повечето случаи имунната система се укрепва от три дни до три седмици до точката, така че да си върне контрола върху раковите клетки и по този начин се спира разпространение на рака. ¬ повечето случаи ще ви помогне.

ƒруг начин на приготовление: ѕреди да изсушите корените, нарежете ги на ситно. —лед изсушаването натрошете парченцата с чук до спрескване и използвайте кафемелачка за около 20 сек. »зползвайте праха, който остава след сушенето и който съдържа частици от почвата.

јз боледувах от рак на простатата. —лед три седмици повечето от болките в гърба ми изчезнаха и храносмилането (червата) започна да работи по добре. —лед пет и половина месеци н€маше и следа от рак. јко имате рак на костите в гръбначни€ стълб, това ще отнеме три месеца, за да заработи. “ова не е лечение за един ден. ќтнема време на т€лото, за да се излекува.
ћладите хора се излекуват по-бързо от възрастните хора, но тази рецепта ще помогне на вс€ка възраст. јз съм на 80 и съм € приемал в продължение на три години. –акът не се върна. ѕриемането на прах от корени от глухарче е без странични ефекти освен, ако приемате прекалено повече може да получите киселини в стомаха. Ќ€кои хора получават болки в стомаха и те се нужда€т от по-малка доза. “ова също така означава, че ракът е под контрол и не е нужно толкова много.

Ўансът при химиотерапи€та е около 10%, а без химиотерапи€ имате 75-80% шанс да се излекувате. јз не обвин€вам докторите, понеже те не могат да предложат друго лечение.
ѕревод от сайт: http://cancertutor.com/

Ќе измивайте корените на глухарчето, нека остане малко почва върху т€х. “€ е богата на микроорганизми полезни за чревната флора, особено тези, които са върху корените.  огато се подобри чревната флора в червата, хранителните вещества се усво€ват пълноценно, а освен това се стимулира имунната система. ћалките бебета и деца обичат да си лапат пръстите след като са играли навън. ѕриемане на малки количества пръст съдейства за изграждане на имунната система. ћного микроорганизми и бактерии живе€т в почвата, но те като че ли не предизвикат никакви проблеми, но съдействат за изграждането на имунната система. Ќ€кои животни не могат да живе€т, ако не €дат пръст. » наистина има много доказателства, които категорично показват, че €денето на малко пръст е полезно. ¬ проучвани€ за това, което се нарича Дхипотеза за хигиенатаФ, изследователи са заключили, че микроорганизми като милиони бактерии, вируси и червейчета, които най-вече навлизат в организма заедно с „мръсоти€та, пръста“ стимулират развитието на една здравословна имунна система. Ќ€кои изследвани€та сочат, че тези микроскопични червейчета могат да помогнат на имунната система, така че да се избегнат автоимунни забол€вани€, синдром на раздразнени черва (IBS), болест на  рон, €звен колит, алергии и астма.

јко н€кой има съмнени€ за неизмитите корени от глухарче може да се изми€т и тогава да се изсушат. ћоже също да се приемат нар€зани на ситно сурови.

Ќе забрав€йте да пиете достатъчно вода!

ќбезводн€ването или дехидратаци€та на т€лото и безсолните диети вод€т до много сериозни забол€вани€. ќбезводн€ването води до натрупване на токсични отпадъци в тъканите, мастните отлагани€, ставите, бъбреците, черни€ дроб, мозъка и кожата, като се създават услови€ за повишена киселинност и недостиг на кислород. ¬одата се използва при метаболизма в организма. Ћипсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитни€т баланс в т€лото. “€лото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забав€т. ѕриемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратаци€та на т€лото и нормално протичане на обменните процеси.

ƒ-р Ѕатманжелидж об€сн€ва в книгите си „“и не си болен, а просто жаден“, „¬одата – натурално лекарство“ как безсолната диета и обезводн€ването на т€лото (дехидратаци€) могат да причин€т множество забол€вани€, като астма и алерги€, јлцхаймер, диабет, ракови забол€вани€, психически разстройства (депреси€, страхова невроза и др.), остеропороза, сърдечни и бъбречни забол€вани€, автоимунни забол€вани€ и др.
—олта играе важна рол€ за профилактиката и лечението на рака. –аковите клетки се страхуват от кислорода, понеже са анаеробни организми.  огато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на т€лото, кислородът и активните и ДмотивираниФ имунни клетки попадат в раковата тъкан и € разрушават.
Ќедостигът на вода и сол потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се бор€т с болестите.

ѕриемането на достатъчно вода дневно спомага за отмиването на токсичните отпадъци от различните части на т€лото и облекчава работата на черни€ дроб и бъбреците, които ги обезвреждат. Ќе замествайте водата с кафе, чай, кока кола или други безалкохолните напитки, които са диуретични. Ќатурални сокове приемайте допълнително.

 олко вода да пием? Ќа 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Ќапример при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). Ќа 2 литра вода се прибав€ между половин и една чаена лъжичка сол (една мерителна чаена лъжичка сол е 4.0 гр, средна чаена лъжичка сол е 5-6 гр.) в зависимост от нуждите на организма. ¬ода се пие половин час преди €дене (1-2 чаши) и 2.5 часа след €дене (1-2 чаши). ѕийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. «а предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси.

—ледва продължение

»зточник: budha1.blog.bg

 

–С–ї–∞–≥–Њ–і–∞—А—П —В–Є, —З–µ —Б–њ–Њ–і–µ–ї—П—И —В–∞–Ј–Є –њ—Г–±–ї–Є–Ї–∞—Ж–Є—П —З—А–µ–Ј –±—Г—В–Њ–љ—З–µ—В–∞—В–∞ –Њ—В–і–Њ–ї—Г

–Р–Ї–Њ —Б—В–∞—В–Є—П—В–∞ —В–Є –µ –±–Є–ї–∞ –≤–∞–ґ–љ–∞, –њ–Њ–ї–µ–Ј–љ–∞ –Є–ї–Є –Є–љ—В–µ—А–µ—Б–љ–∞ - –њ–Њ—Б—В–∞–≤–Є –Є –Њ—Ж–µ–љ–Ї–∞!
–Ч–∞ —Ж–µ–ї—В–∞ –µ –љ—Г–ґ–љ–Њ –і–∞ –љ–∞—В–Є—Б–љ–µ—И –µ–і–љ–∞ –Њ—В –њ–µ—В—В–µ –Ј–≤–µ–Ј–і–Є—З–Ї–Є!
(8 оцени(ха), резултат: 5,00 от максимално 5)
Loading...Loading...

–Ь–Њ–ґ–µ –і–∞ —Е–∞—А–µ—Б–∞—И –Њ—Й–µ:

ƒесетте лечебни свойства на джинджифила
Ћечебните свойства на джинджифила ƒжинджифилът е бил познат още преди 7000 години в ёжна јзи€. —тарите г...
ѕрепоръки за здравето с грозде и вино
ѕри нервна депреси€ Ц чаша вино по време на хранене; ѕри метеоризъм (газове в корема) Ц...
≈стествени начини за лечение на настинка и грип
—езонът на настинките и грипа вече е тук и хората започват да вземат предпазни мерки. Ќ€ма нужда да се притесн€вате, тъй като л...
¬итамин B3 - сребърен куршум срещу умора и депреси€
¬итамин ¬3, или ниацин, е необходим за обработката на мазнините в т€лото, затова е особено полезен за понижаване на нивата на холестерола ...
 ак да превърнем сутрешната чаша кафе в хранителна и зареждаща напитка
Ќезависимо дали става дума за кафе или чай, повечето хора с нетърпение очакват сво€та сутрешна напитка. »ма хора, които предпочитат каф...
7 български суперхрани от пролетта
«аедно с прилива на слънчева светлина и растителна сила, пролетта изисква ресурс от човешки€ организъм за приспособ€ване към повиш...
“ученицата Ц не плевел, а суперхрана
ѕознатата от хил€долети€ по нашите земи тученица е на почит по ц€л св€т Ќеверо€тно, но факт Ц растението тучениц...
 рай на мита за суперхраните, или повече за българските суперхрани
Ќови препоръки в здравословното хранене, поднесени от д-р јндреева Ќа всеки пет години —ветовната здравна организаци€ ...

–Э–∞–њ–Є—И–Є —Б–≤–Њ–µ—В–Њ –Љ–љ–µ–љ–Є–µ

–Э–∞–њ–Є—И–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А –њ—А–µ–і–Є –≤—Б–Є—З–Ї–Є –њ–Њ “ орени и листа от √лухарче (Dandelion, Taraxacum officinale) – ѕречистване (ƒетоксикаци€) на кръвта, черни€т дроб, бъбреците, укрепване на имунната система”

–Ґ–≤–Њ—П—В –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

Copyright © 2024 | Google sitemap
–†–∞–Ј—А–∞–±–Њ—В–µ–љ–Њ –Њ—В –•–Є—В–Ю—Д–µ—А—В–∞