уркумата лекува 600 болести

kurkuma

≈кзотични€т продукт куркума, нашум€л и по нашите географски ширини през последните години, е едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и јюрведа. «аради качествата си на подправка и ниската цена е попул€рен още като шафран на бедните, тъй като може да придаде на €сти€та при€тен жълт цв€т и специфичен вкус. “ова е и естествен консервант Ц предпазва храната от развал€не в топло време.

 уркума е компонент в лечебните рецепти за много страдани€ Ц те разчитат на високото съдържание на куркумин, могъщ антиоксидант и компонент с антиейдж, противовъзпалителен и антисептичен ефект. —ухи€т продукт куркума съдържа около 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини (zdrave.bg).

«а лекарствени цели се използват корените на едно красиво растение, което се отглежда и у нас като декоративно.  орените се вар€т и сушат при специални услови€ и се смилат на прах, който може да се съхран€ва продължително време, без да губи терапевтичните си качества.
«а лечение на какво се използва куркума

ѕродуктите от куркума се използват на първо м€сто заради противовъзпалителното действие на куркумина. ƒействат успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успоко€ват чревната перисталтика и прекомерното образуване на газове в червата. —ъдействат за балансиране на храносмилането и усво€ването на хранителните компоненти.

ƒоста оживено се говори за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак (zdrave.bg). ≈кспериментално е доказано положителното въздействие на терапи€ с куркума при пациенти с остеоартрит Ц постига се овлад€ване на болката благодарение на противовзпалителни€ ефект, както и спадане на характерните отоци.

ѕри доказани€ си антиоксидантен ефект вълшебната куркума категорично ограничава въздействи€та на свободните радикали, което предпазва клетъчните мембрани от увреждани€, удължава живота на клетките и забав€ процесите на стареене и клетъчна смърт. “ози тип въздействие е важно при онкологичните забол€вани€, тъй като се постига ограничаване растежа на туморите, както и ефективна противоракова профилактика с помощта на куркума.

”спешно приложение на куркума е възможно и при забол€вани€ на кожата, свързани с различен тип инфекции.  ато антисептик и средство с противогъбичен ефект куркума е добър вариант за лечение на кожни раздразнени€ от различен тип, обриви, отоци и подувани€ след ухапване от насекоми, акне, очни възпалени€ и инфекции на устната лигавица.

 уркума за отслабване? «ащо не. “ова всъщност е едно от древните традиционни приложени€ на продуктите от куркума. —ъдържащите се в т€х полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в т€лото, предотврат€ват отлагането им или активират мастните депа за енергийна трансформаци€.

„рез куркума се контролират нивата на холестерола и кръвната захар, а комплексното действие в посока мастна обм€на се оптимизира чрез витамините —, ¬2 и ¬3,   (otslabvane-dieti.net). ”спешен вариант при отслабването с куркума са рецептите с канела Ц при т€х се подчертава овлад€ването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори тип.

¬ижте една попул€рна рецепта за отслабване с куркума, ко€то гарантира минус 3 кг за една седмица. ѕрепоръката е със следната напитка да се замени едно хранене дневно, да се изб€гват пържените, мазните и силно подсладени храни:

¬ половин литър вр€ла вода се запарват три чаени лъжички черен чай, по една супена лъжица куркума, мед и канела, малко джинджифил. —лед като поизстине, запарката се прецежда и се разбива с кисело мл€ко. Ќе се препоръчва при бременност, за болни от хепатит или с жлъчни камъни, със забол€вани€ на храносмилателната система и бъбреците.

√лавното в тази рецепта е комбинаци€та от куркума и канела; ча€т не е задължителен. ћоже да се направи и напитка с нискомаслено пр€сно мл€ко, в което се добав€т всички съставки с изключение на ча€ Ц т.н. златно мл€ко (doctiming.bg).

„удото куркума + кориандър

—ъчетават ли се куркума и кориандър? ƒвете екзотични подправки, които имат дълбок, специфичен аромат и придават на вс€ка храна специфичен вкус, в съчетание са отлично лекарство (gotvach.bg). ќздрав€ващи€т им ефект се усилва взаимно, ако се използват едновременно.

„рез това съчетание са нормализира храносмилането, насърчава се изхвърл€вено на шлаки и токсини, при редовно приложение може да се постигне както редукци€ на теглото, така и очистване на вътрешните органи от натрупаните вредни продукти-остатъци от разлагането на хранителните компоненти. ќчиства се основно черни€т дроб Ц главен филтър на организма, и се стимулира регенераци€та на чернодробни клетки.

≈то как се използва композици€та от куркума и кориандър за очистване на организма и освобождаване от излишни мазнини: двата компонента, смлени до прахообразна консистенци€, се смесват в съотношение 1:1.

ќт тази смес се взема веднъж дневно по половин супена лъжица. — не€ могат да се посипват топли €сти€ или салати, а може също да се разбърка в чаша кисело мл€ко. «а предпочитане е приемът да става по об€д Ц при вечерен прием ще се налага да ставате през нощта за WC заради насърченото изхвърл€не на токсини и шлаки. «а да има пречистващ и отслабващ ефект от сместа куркума и кориандър, този прием тр€бва да продължи поне три месеца.

 уркума против рак

»ма противоречиви мнени€ за способността на продукти с куркума да лекуват рак. ¬ последно време обаче все по-често се коментира рол€та на куркума за предотврат€ването на рак на гърдата.

¬същност счита се, че с куркума могат да се предотврат€ват или лекуват над 600 болести; куркума неслучайно е сред най-често срещаните съставки в терапевтичните практики на азиатските лечители.
ѕротивораково действие куркуминът про€в€ва най-категорично в церовете, известни като златно мл€ко или златна смес против възпалени€ и рак (zajenata.bg).

“.н. златна смес се забърква от куркума, мед, лимон и чер пипер. ƒейства антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално. Ќа 100 г чист пчелен мед се добав€ супена лъжица куркума, две Ц €бълков оцет, щипка чер пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. —месването започва от оцет и куркума и постепенно се добав€т останалите съставки.

ѕолучената паста се съхран€ва в хладилника в стъклен буркан с капак. «а антираков ефект вс€ка сутрин се взема една супена лъжица златна смес с куркума; държи се в устата, докато се разтопи, и се поглъща по малко. ѕри настинка от същата смес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първи€ и втори€ ден от болестта, после същата доза Ц два дни през два часа, накра€ три пъти дневно по половин лъжичка, докато болестните симптоми изчезнат.

 уркума против диабет

≈дно от доказаните свойства на най-важната съставка в куркума Ц куркумин, е да контролира стойностите на кръвната захар. ћножество изследвани€ доказват по експериментален път с участието на доброволци, че куркуминът балансира инсулиновата резистентност и при продължителна употреба играе решаваща рол€ в противодиабетната профилактика.

ѕри пациенти с диабет от втори тип чувствително подобр€ва състо€нието на малките кръвоносни съдове и забав€ прогреси€та на страданието (agronovinite.com).
«а прочистване от паразити

ѕри кожни проблеми, причинени от паразити, помага пастата с куркума Ц ето как се приготв€: половин чаена лъжичка куркума и щипка сол се размиват с вр€ла вода и се бъркат енергично, докато се получи паста. — не€ се намазва проблемното м€сто и се покрива с марл€ Ц докато марл€та изсъхне и падне сама (lechenieotiztoka.com).

¬ътрешно приемът на куркума е лечебен при дизентери€, както и при наличието на глисти или други паразитни червеи.

÷еровете с куркума действат в две посоки Ц унищожават паразитите и €йцата им и насърчават т€хното изхвърл€не, и съдействат за оздрав€ването на тъканите, инфектирани от действието на паразитите. ѕрактикуващите подобни терапии предупреждават, че лечението с куркума не е ефикасно при забол€вани€ с причинители амеби (nanocom-bg.com).

ѕри синузит

Ћечението на синузит с куркума също разчита на съставката куркумин (islamichalal.blogspot.com). »де€та е да се обекчи възпалението на синусните кухини, от което произтичат болезнените усещани€. «а целта е достатъчно да се направи халва от куркума и мед, като се смесва една част куркума с две части захаросан мед. ќт получената пастообразна смес се взема една чаена лъжичка дневно, като се държи в устата до пълно стоп€ване.

ћоже да се вземе и на два пъти по половин лъжичка.

«а отпушване на запушени синуси може да се посипе малко куркума върху топъл, но не горещ котлон и да се вдишва изпарението.

 уркума и чесън

„есънът е задължителна съставка в сместа с куркума, ко€то се прилага при антиракова терапи€ (anticancer-bg.com).  уркума, джинджифил и чесън е комбинаци€та, ко€то при раково болни блокира метастазите и предпазва от рецидиви. ¬с€ка от т€х действа антисептично и противовъзпалително; ограничава деструктивното вли€ние на свободните радикали върху клетките и ги предпазва от израждане.

ѕри акне. ћаска с куркума

ћаските с куркума разчитат на антисептичното действие на куркумина (dama.bg). ƒобав€нето на куркума в домашните маски за лице гарантира антибактериално и противовъзпалително действие, което е важно при проблеми с акне.  уркумата освен това помага за избледн€ването на пигментни петна и заличаване на белези от акне по лицето.

≈то и рецепта за маска с куркума: една чаена лъжичка куркума и толкова мед се разбъркват в купа и постепенно се добав€т две лъжици пр€сно мл€ко. — тази смес се намазват почистеното лице и ши€та и се остав€т така 15-20 минути. —лед това измиваме с хладка вода. јко кожата остане жълтеникава, почистваме допълнително с тампон, напоен в мл€ко. “ази маска може да се прави веднъж седмично за си€йна кожа, а при акне Ц на всеки три дни.

„ай от куркума

¬ътрешни€т прием на куркума дава общо пречистващ и лечебен ефект. ћоже да се приема с пр€сно мл€ко Ц т.н. златно мл€ко заради характерното оцвет€ване.

«а чай с куркума се говори като за любима напитка на €понските дълголетници. ≈то как да си го приготвите по рецепта от ќкинава: четири чаши вода се кипват, сипва се една чаена лъжичка куркума на прах и се остав€т да къкр€т 10 минути. —лед като се отдръпне от огън€, ча€т се прецежда и се добав€т резенчета джинджифил. ¬ охладено състо€ние може да се подслади с мед (kulinar.bg).

ѕротивопоказани€

¬ълшебната куркума е мехлем за черни€ дроб и кръвоносните съдове. ƒейства оздрав€ващо на чернодробните клетки и помага за преодол€ването на токсикози от различен вид, включително медикаментозни. ѕри кръвоносните съдове действа в посока Ц съхран€ване на еластичността, предпазване от образуването на холестеринови плаки и провокиране на атеросклероза.

¬ същото време приемът на куркума може да се окаже опасен, ако един човек има камъни в жлъчката или деформации на жлъчните канали (kasnaprolet9999.blog.bg).  уркуминът стимулира отдел€нето на повече жлъчен сок, а това може да причини запушване и сериозен здравословен проблем.

 уркума не бива да приемат също бременните и хората, които пи€т антикоагуланти.

ќтглеждане

 уркума е сред предпочитаните добавки в здравословното хранене

Ќ€кои видове куркума се отглеждат декоративно Ц в саксии и сандъчета на балкона. ќбичат светлината, топлото и влагата. ÷ъфт€т от юли до септември, красиви са и при добри грижи могат да оцеле€т н€колко години.

ѕрез октомври-ноември УзаспиватФ и остава само подземната им част Ц коренището, което през зимата се пази от температури под нулата, като р€дко се полива, за да не изсъхне съвсем. ¬ кра€ на март се пресажда в нова пръст (nature-home.ru).

 уркума за лечебните й корени се отглежда в азиатските страни и в  арибски€ район.

¬ърши ли работа куркума на таблетки? ј на прах?

 уркума на таблетки се предлага в аптечните мрежи като добавка към терапи€ при различни забол€вани€ (apteka-optima.com). ѕриложението разчита на действието на куркумина като антиоксидант и компонент с антимикробиално и противотуморно действие. ѕриемът осезаемо увеличава продукци€та на жлъчен сок, балансира метаболизма и оказва положително въздействие върху мастната обм€на и контрола върху кръвната захар.

ѕо-известната форма на куркума е на прах Ц може да се купи в биомагазин или в обикновените хранителни магазини; за предпочитане е първи€т вариант, където може да се разчита на по-качествен продукт. –азфасовките от 40 г върв€т по около 4 лв. ƒостатъчно щедрото количество куркума в храната действа оздрав€ващо, ако липсват противопоказани€ за използването на подправката. ѕрибав€ се към €сти€ с ориз, €йца, след приготв€нето на традиционни български €сти€, в шарената сол, за приготв€не на златна смес или златно мл€ко за лечение, за чай. »зползването на куркума попълва дефицита от антиоксиданти, жел€зо и манган, калий, мастни киселини, витамин ¬6, фибри (magazine.net)
 акво е куркума лонга?

 уркума лонга е един от продуктите с екстракт от растението, пригоден за профилактика и лечение (tnt-21.com). ≈кстрактът е точно дозиран в капсули, които се приемат с вода след хранене 1-2 пъти дневно.  уркума лонга укрепва имунитета и реализира полезните си въздействи€ като антиоксидант. ќсобено подход€ща форма при терапи€ на пациенти с јлцхаймер.

»зточник: лекар.бг

 

–С–ї–∞–≥–Њ–і–∞—А—П —В–Є, —З–µ —Б–њ–Њ–і–µ–ї—П—И —В–∞–Ј–Є –њ—Г–±–ї–Є–Ї–∞—Ж–Є—П —З—А–µ–Ј –±—Г—В–Њ–љ—З–µ—В–∞—В–∞ –Њ—В–і–Њ–ї—Г

–Р–Ї–Њ —Б—В–∞—В–Є—П—В–∞ —В–Є –µ –±–Є–ї–∞ –≤–∞–ґ–љ–∞, –њ–Њ–ї–µ–Ј–љ–∞ –Є–ї–Є –Є–љ—В–µ—А–µ—Б–љ–∞ - –њ–Њ—Б—В–∞–≤–Є –Є –Њ—Ж–µ–љ–Ї–∞!
–Ч–∞ —Ж–µ–ї—В–∞ –µ –љ—Г–ґ–љ–Њ –і–∞ –љ–∞—В–Є—Б–љ–µ—И –µ–і–љ–∞ –Њ—В –њ–µ—В—В–µ –Ј–≤–µ–Ј–і–Є—З–Ї–Є!
(3 оцени(ха), резултат: 4,33 от максимално 5)
Loading...Loading...

–Ь–Њ–ґ–µ –і–∞ —Е–∞—А–µ—Б–∞—И –Њ—Й–µ:

 исело зеле и зелева чорба - какво не знаем?
Ѕългарската кулинарна традици€ и народна медицина използват киселото зеле и киселата ферментирала зелева чорба като храна и лекарство ...
¬итамин B3 - сребърен куршум срещу умора и депреси€
¬итамин ¬3, или ниацин, е необходим за обработката на мазнините в т€лото, затова е особено полезен за понижаване на нивата на холестерола ...
Ѕабините рецепти за лечение
√лавоболие, кашлица, настинки, рани... Ѕабите ни са имали лек за всичко, макар и в днешно време техните методи да ни се струват ...
ѕр€сното зеле - магнит, който изтегл€ болестите от човешкото т€ло
“ози път н€ма да €дем пр€сно зеле, а ще използваме неговите листа за външна употреба. 1. «елеви листа при отоци...
ƒомашно приготвена паста за зъби - виж рецептите
≈то един набор от идеи за приготв€не на домашна паста за зъби, както и н€колко съвета за избелващи пасти за зъби. јко търсит...
“опла вода сутрин за здраве, жизненост и дълголетие - как и колко
¬ япони€ е често срещано да се пие вода веднага след събуждане за лечение » научните изследвани€ също признават предим...
—ребро и сребърна вода (нека се знае)
—реброто убива всички бактерии. —ребърни прибори са използвани в храмовете още преди по€вата на христи€нството, а в богатите домове е било прието ...
≈дин от най-мощните билкови лекове Ц магданоз
—ред едни от най-мощните лекове в народната медицина, това е зелената подправка магданоз. ¬ ƒревна √ърци€ магданозът е бил...

–Э–∞–њ–Є—И–Є —Б–≤–Њ–µ—В–Њ –Љ–љ–µ–љ–Є–µ

–Э–∞–њ–Є—И–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А –њ—А–µ–і–Є –≤—Б–Є—З–Ї–Є –њ–Њ “ уркумата лекува 600 болести”

–Ґ–≤–Њ—П—В –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

Copyright © 2024 | Google sitemap
–†–∞–Ј—А–∞–±–Њ—В–µ–љ–Њ –Њ—В –•–Є—В–Ю—Д–µ—А—В–∞