—мрадлика Ц какво знаем и какво не за това чудо на природата

smradlika1

Ћечебни свойства

—мрадлика е една от билките със силно изразен антибактериален ефект, позната ни от тефтерите на баба. Ћечебната мощ на това растение е позната от хил€долети€. “€ лекува дори т.нар. вълчи рани (ухапвани€ от хищници).

ѕрадедите ни са открили лечебните свойства на смрадликата при лечението на рани по краката на домашните животни. ¬ълшебната смрадлика или както е известна в бабините тефтери Ц тетра, усп€ва да излекува дори †ухапаното от вълк.
»зумени от ефекта й върху животните, предците ни започнали да използват активно отвара от смрадлика в ежедневието си за справ€не с различни здравословни проблеми.

Ќеслучайно билката, ко€то е един от най-мощните антисептици в природа, се препоръчва горещо на родилки. ѕромивките с не€ спомагат за по-бързо зарастване на раната от раждането. “етрата минимизира риска от влагалищни възпалени€ след раждане.

ƒействието й е чудотворно и след направена епизиотоми€. ѕри вс€ка втора жена, родила по естествен начин, се приб€гва до тази интервенци€. Ѕолката на зашитото м€сто и непри€тно чувство за опъване от конците, когато шевовете зарастват, се облекчават значително чрез бани с тетра.

—мрадлика се препоръчва дори и от гинеколозите, тъй като качествата на тази билка са признати и от съвременната медицина.

ѕриложена външно, тази билка успоко€ва възпалителните процеси не само по повърхностни€ слой на кожата, но и такива, които зас€гат по-дълбоките пластове.

— приложението и лечебните й свойства при различни възпаление ще ¬и запознаем в тази стати€ и се над€ваме, че ще ¬и бъдем полезни в откриването на лек за проблема, които ¬и измъчва.

„удотворното си антибактерицидно и антимикробно въздействие т€ дължи на изобилието от влизащите в състава й танини и дъбилни вещества. ќт значителна важност за лековитите свойства на смрадликата е моментът, в който т€ е набрана.

Ѕилката вирее по скалисти склонове със суха почва и обикновено е на храсти, достигащи до височина 4 метра. “€ цъфти в кра€ на август месец и в началото на септември.

Ќай-лековита е преди да разцъфне. ѕрепоръчително е да се бере през месеците юни-юли.

—мрадлика, лайка и сода при зъбобол, възпалени венци и пародонтоза

¬ълшебната смрадлика ще ¬и избави и непри€тните симптоми, с които протича пародонтоза. “ова непри€тно забол€ване обикновено зас€га по-възрастните хора, но в последните десетилети€ значително се е увеличил бро€т и на по-младите пациенти, оплакващи се от него.

“о представл€ва възпаление на венците, което води до образуването на така наречените ДджобовеУ. ¬ т€х се ДскладиратУ микроби и инфекции. Ќай-у€звими са бременните жени и болните от†диабет.

¬ резултат от събралите се микроби в междузъбното пространство и протичащата инфекци€, венците започват да кърв€т. ѕациентите се оплакват от зъбобол, придружен с възпаление на венците.

јко не се лекува навреме, този стоматологичен проблем води до редица непри€тни усложнени€ Ц падане на зъби и дори €зва, колит и гастрит.

«а лечебни цели се използват листата на смрадликата

Ќачин да избегнем коварното забол€ване е поддържането на добра устна хигиена и балансирано хранене, при което набав€ме всички микроелементи, необходими на организма ни.

јко и ¬ие страдате от пародонтоза и често се оплаквате от зъбобол може да облекчите състо€нието със следната вълшебна отвара, приготвена от една гол€ма лъжица тетра и още толкова лайка, сварени в половин литър вода.  ъм лековитата течност се прибав€ щипка сода.

∆абурите се н€колко пъти дневно с тази отвара. ќще след второто, най-късно след третото приложение, ще усетите очакваното облекчение. јнтисептиците, влизащи в състава на лековитото растение, зат€гат венците и спират кръвотечението.

¬ комбинаци€ с лайка, тетрата върши чудеса. ƒействието на тези две лековити билки се засилва още повече при прибав€нето на сода, ко€то също е известна с антибактериалните си качества.

ѕри херпес и афти

јко при измъчват непри€тен херпес и още по-непри€тните афти, отварата от смрадлика ще ¬и спаси от т€х. ћоже да използвате варианта, който ¬и предложихме по-горе, за гаргара, или просто да си приготвите чиста отвара от тетра (на 500 грама вода се слага супена лъжица от билката). ∆абурите се не€ по н€колко пъти дневно.

 

—варената отвара престо€ва най-малко час и половина и преди да бъде прецедена през цедка или тензух. ¬ажно е да отбележим, че тетрата никога не се прецежда веднага след приготв€нето на отварата, тъй като е необходим поне час и половина на водата да извлече дъбилните вещества и флавоноидите, които се съдържат в не€.

“ака приготвената отвара може да се съхран€ва половин денонощие на хладно (за предпочитане в хладилник). јко по-късно решите € използвате, по-добре € изхвърлете, тъй като т€ вече е загубила лековитите си свойства.

ѕри херпес може да наложите върху засегнатото м€сто марл€, напоена в отвара от смрадлика.

Ћечение на хемороиди

’емороидите са непри€тно и мъчително забол€ване. “о може значително да влоши качество ¬и на живот, заради дискомфорта, който създава.

¬ този случай тетрата може да бъде приложена като билкова бан€ или лапа. ¬ърху засегнатото м€сто се постав€ марл€ или парче памук, напоено в отвара от билката, което тр€бва да престои поне час. “ъй като м€стото е много деликатно, може да опитате и с вана със смрадлика.

ћоже да добавите 5 литра отвара, приготвена с пет супени лъжици от билката, във вана и да € допълните с вода. «а мигновен ефект се препоръчва сто€ща вана, за ко€то ¬и е необходим гол€м леген. ѕриготвената отвара (5 супени лъжи билка на 5 литра вода) се изсипва с легена и тр€бва да останете в него 15-20 минути.

ѕри болезнени и кърв€щи хемороиди се прилага всеки ден. “етрата действа кръвоспиращо. ќсвен спирането на кръвта т€ ще облекчи и болката ¬и.

ѕротив гъбички и бактерии

“етрата има силно изразено антигъбично действие.  омпреси и билкови бани с това чудотворно растение лекуват успешно гъбички от различен произход.

ќт непри€тните гъбички по краката може да се отървете, киснейки ги в леген с хладка отвара от смрадлика, приготвена по начина, който вече описахме по-горе.

Ѕлагодарение на антисептичните си качества, т€ спира гъбични€ растеж и лекува поражени€та от т€х, нанесени върху кожата.

 омпресът със смрадлика има силен антибактерициден ефект. Ѕилката убива бактерии в устната кухина, по кожата и в стомаха (в този случай се прилага само под лекарски контрол).

ѕри б€ло течение и цистит

Ќепри€тното б€ло течение и болезнени€т цистит се повли€ват благопри€тно от баните с тетра.

Ћековитото растение се използва за промивки. «а по-добър ефект е препоръчително използването на дамски душ, който може да закупите от аптеката. ѕромивките е желателно да се прав€т поне два пъти за денонощие (обикновено след сутрешни€ и вечерни€ тоалет) .
“етра облекчава непри€тните симптоми при цистит и б€ло течение

јко наскоро сте родила, не използвайте дамски душ. ”потребата му е противопоказна за родилки. ¬ този случай може единствено да се измиете с отварата.

ƒобре действа и бан€та със смрадлика Ц отвара от билката се изсипва във ваната, след като сте € напълни с вода, за да се изкъпете в не€.

ѕри б€ло течение може да опитате и следни€ изпитан метод Ц в гол€м леген се изсипва току-що приготвената отвара от билката.

—тоите над легена 10-15 минути, докато все още излиза пара от горещата течност. ѕарата прониква на дълбоко във влагалището и облекчава светкавично непри€тните симптоми на б€ло течение.

 олпитът (б€лото течение) е сериозен проблем и изисква преглед от специалист. —мрадликата ще облекчи незабавно симптомите като сърбеж и парене, но лечението с не€ не може да замести консултаци€та с гинеколог.

ћасло от смрадлика.

ћасло от смрадлика е широко използвано в козметичната индустри€. «аради богатото му съдържание на танини, флавоноиди то е предпочитана съставка за кремовете, предназначени за лечение на различни кожни проблеми Ц акне, екзема суха и лющеща се кожа, атопична кожа и дерматити.

ћаслени€т извлек от чудотворната тетра намира приложение и в козметиката за коса и устна хигиена. Ћекува успешно косопад и възпаление по скалпа на косата, които предизвикват сърбеж и загуба на косми.

— масло от тетра може да дезинфекцирате въздуха в ста€та, ако в дома ¬и има болен. ≈динственото, което тр€бва да направите, е да капнете 2-3 капки в аромалампа, а останалото ще свърши маслото.

 апка от него върху четката за зъби ще ¬и отърве от зъбобола и досадното кървене на венците.

ћаслото е силно концентрирано и не се прилага неразредено върху кожата.  ато вс€ко етерично масло и тр€бва да се разреди с н€кое от добре познатите ни базови масла (бадемово, кокосово, маслинено и др.). ƒве-три капки от маслото се разреждат със сто милилитра базово масло.

ѕолученото масло се използва за масажи при кожни възпалени€. јко към него добавите н€колко капки лавандулово масло, може да използвате получената смес за фрикции на косата при косопад.

ћаслото се втрива с масажни движени€ в скалпа и престо€ва час. —лед това косата се намокр€ и се нанас€ шампоан върху не€.

ѕри акне

ѕри акне добре действа парната бан€ с листа от смрадлика. ѕарата помага на полезните съставки от билката да проникнат по-добре в отворените пори.

—лед ДнапарванетоУ на лицето може да наложите възпалените участъци с марл€, напоена в лековитата отвара. ќстанете с компреса 15-20 минути.

ƒобър завършек на тази антиакне терапи€ е маската от хума и смрадлика. ћоже да използвате отварата за течност, добавена към хумата, за получаване на кашичка. —места престо€ва върху лицето 15 минути.

ќтварата от смрадлика може да използвате и като лосион за почистване на лицето сутрин и вечер с тампон, напоен в не€.

¬ърху раздразнената кожа действа добре и маска от супена лъжица листа от билката ( за предпочитане пресни), разбъркани с двойно по-гол€мо количество мед. —лед двадесет минути се отстран€ва от †кожата на лицето.

ћоже да си приготвите и овесена кашичка за лице Ц 15 грама от отварата, смесена със 30 грама овсени трици. —лед четвърт час сместа се снема от кожата на лицето. ќвесените трици имат пилинг ефект.

Ќе забрав€йте, че на акнеичната кожа действа добре натурална козметика с екстракт от смрадлика. ¬ търговската мрежа се предлага разнообразие от продукти.

«а рани

ѕри рани смрадликата възстанов€ва мигновено целостта на разкъсаните кожни влакна. ѕриложена под формата на компрес т€ успоко€ва възпалението, снема отока и намал€ва болката.

ћоже да наложите върху разранени€ участък марл€ напоена с отвара от лековитото растение (супена лъжица от билката на половин литър вода).

—ъщо така може да намажете засегнати€ участък с капка масло от смрадлика, разтворено с 50 милилитра зехтин. “ова ще омекоти и охлади кожата ¬и.

јко наранени€т участък е по-гол€м ще го успокои вана с билката, ко€то се приготв€ по следни€т начин Ц към литър топло пр€сно мл€ко се добав€т 4-5 капки от етеричното масло. “оплото мл€ко се прибав€ към водата във ваната.

—трахотно действие имат и кремовете с тетра.

«а бебе:  рем ДЅочкоУ против подсичане

¬ търговската мрежа се предлага разнообразие от кремове против подсичане за бебета. ћного от производителите на козметика за най-малките залагат на маслото от смрадлика.
ќтвара от тетра може да се добави и към водата, в ко€то къпем бебето

ДЅочкоУ е една от марките, произвеждани от ДЋавенаУ. ƒесетилети€ наред марката предлага решени€ за най-различни кожни проблеми, включително и при бебета.

«а най-малките ДЅочкоУ предлага крем, предотврат€ващ възпал€ването на деликатната бебешка кожа в областта на пелените. ѕрилага се върху подсушена и предварително почистена кожа след вс€ка см€на на пелените.

 ремът има антисептичен и антибактерициден ефект. “ой изпълн€ва функци€та на бариера, ко€то възпреп€тства възпалителните процеси в деликатната област.

ѕри атопичен дерматит и екзема

Ќепри€тното сърбене и лющене на кожата при атопичен дерматит и екзема се повли€ва благопри€тно от масло от тетра. –азбира се, то не се прилага неразредено, а само в смес с базово масло.

ƒобра алтернатива в случа€ е смесването му със зехтин. ћаслиновото масло е доказало ползите си върху кожата още преди хил€долети€.

ƒве-три капки (не повече) от маслото се добав€т към 50 милилитра чисто маслинено масло. «асегнатите участъци се мажат н€колко пъти дневно.

«а коса и при косопад

ѕри косопад добре се отраз€ва на косата обливането с отвара от смрадлика. —ъдържащите се дъбилни вещества и танини в билката се отраз€ват благопри€тно на косата Ц косъмът се заздрав€, растежът се ускор€ва и спира загубата на косми.
 рем ДЅочкоУ се използва при подсичане и други кожни раздразнени€

ќбливайте косата си отвара от лековитата билка приготвена от 50 грама листа и половин литър вода.

„ас преди измиване на косата може да втриете е корените й смес от чист зехтин (може и бадемово масло) и н€колко капки масло от смрадлика + масло от репей и/или масло от розмарин.

√аргара при гнойна ангина

Ѕолезненото преглъщане при гнойна ангина облекчава гаргата със смрадлика.  ъм отварата от тетра (500 гр вода с 50 грама билка) може да добавите и щипка сода или сол. ∆абурите се н€колко пъти дневно с не€. —мрадликата спомага за отдел€нето на гнойните налепи от сливиците.

¬ носа при хрема и синузит

Ќа непри€тната хрема и още по-непри€тни€ синузит добре действат инхалациите с масло от тетра. ¬ два литра вр€ща вода се капват две-три капки от ароматното масло. »нхалаци€та продължава десет минути. ќблекчава затрудненото дишане и действа добре и при настинка. (‘рамар.бг)

ѕри варицела

ѕри болезненото пукане на мехурите, които се образуват при варицела, помагат компресите с тетра. “е потушават болезненото възпаление и спират сърбежа. »менно посто€нното чесане е отговорно за непри€тните белези след преминаването на заразата.

ѕри ечемик на окото

ѕри болки в очите, причинени от болезнени€ ечемик, успоко€ващо действа отварата от смрадлика. Ќаплисквайте с не€ засегнати€ участък. ћоже да поставите и за четвърт час на окото си марл€, напоена с лековитата отвара (50 грама листа на половин литър вода).

язва и гастрит

 
ѕолучихме хубав коментар за лечебните свойства на билката смрадлика при колит и гастрит. ѕишете ни и вие по-долу, ако знаете нещо за смрадликата!

Ѕолезнените симптоми на †€зва и гастрит могат да бъдат облекчени с помощта на чай от смрадлика. ¬ътрешни€т прием на билката изисква компетентно мнение и не се препоръчва самолечение с не€.

 

Ѕилкар€т Ѕай ƒанчо препоръчва приготв€нето на отвара от 5-6 листа от билката, добавени към 300 милилитра вр€ща вода. ќтварата тр€бва да поври на котлона една-две минути, след което се отстран€ва от него. ѕресто€ва час, след което се минава през цедка.

ѕриемът й е трикратен.  ъм последната доза за ден€ може да се добав€т 20 грама раки€.

Ћечебни€т курс продължава най-малко 40 дни. Ѕилкар€т препоръчва той да продължи толкова дни, колкото са годините на пациента.

¬ътрешни€т прием на тетра може да предизвика диари€, кръвохрачене и възпаление на деликатната лигавица на стомаха. (Ћекар.бг)

ƒо него се приб€гва единствено след консултаци€ със специалист, тъй като може да обостри симптоматика, †с ко€то протичат лекуваните забол€вани€.

ј ¬ие как се лекувате със смрадлика? ћол€, споделете ¬ашите рецепти с нас, за да достигнат до повече хора, които имат нужда от т€х.

»зточник: бгбилка.ком

 

–С–ї–∞–≥–Њ–і–∞—А—П —В–Є, —З–µ —Б–њ–Њ–і–µ–ї—П—И —В–∞–Ј–Є –њ—Г–±–ї–Є–Ї–∞—Ж–Є—П —З—А–µ–Ј –±—Г—В–Њ–љ—З–µ—В–∞—В–∞ –Њ—В–і–Њ–ї—Г

–Р–Ї–Њ —Б—В–∞—В–Є—П—В–∞ —В–Є –µ –±–Є–ї–∞ –≤–∞–ґ–љ–∞, –њ–Њ–ї–µ–Ј–љ–∞ –Є–ї–Є –Є–љ—В–µ—А–µ—Б–љ–∞ - –њ–Њ—Б—В–∞–≤–Є –Є –Њ—Ж–µ–љ–Ї–∞!
–Ч–∞ —Ж–µ–ї—В–∞ –µ –љ—Г–ґ–љ–Њ –і–∞ –љ–∞—В–Є—Б–љ–µ—И –µ–і–љ–∞ –Њ—В –њ–µ—В—В–µ –Ј–≤–µ–Ј–і–Є—З–Ї–Є!
(11 оцени(ха), резултат: 3,82 от максимално 5)
Loading...Loading...

–Ь–Њ–ґ–µ –і–∞ —Е–∞—А–µ—Б–∞—И –Њ—Й–µ:

ƒесетте лечебни свойства на джинджифила
Ћечебните свойства на джинджифила ƒжинджифилът е бил познат още преди 7000 години в ёжна јзи€. —тарите г...
 исело зеле: противоракова ферментирала храна, ко€то възстанов€ва чревната флора
ѕовечето хора са запознати с киселото зеле и дори си го приготв€т сами у дома.  иселото зеле е чудесна салата и гарнитура за много ...
≈стествена и евтина алтернатива на шампоана - директно от кухн€та
 аквото сложите върху кожата си се абсорбира чрез кръвоносната система и отива директно в органите ви. јз съм на ...
ѕриродната профилактика на рака, витамин B17
„ували ли сте за витамин B-17? ћоже би сте чували другото му име Ц лаетрил. јмериканците н€мат достъп до ¬-1...
ѕр€сното зеле - магнит, който изтегл€ болестите от човешкото т€ло
“ози път н€ма да €дем пр€сно зеле, а ще използваме неговите листа за външна употреба. 1. «елеви листа при отоци...
 орен от глухарче е по-ефективен от химиотерапи€та
Ѕилката глухарче е много здравословна - необходимо е само да се откъсне от чист район ¬ъпреки че нашите баби приготв€ли сиро...
—вал€не на излишните мазнини - миси€та ¬Џ«ћќ∆Ќј
ѕролетта e вече в разгара си. ¬ремето се затопл€ и заедно с това свал€ме дебелите палта и дрехи. »ма безброй причини да иск...
 рай на мита за суперхраните, или повече за българските суперхрани
Ќови препоръки в здравословното хранене, поднесени от д-р јндреева Ќа всеки пет години —ветовната здравна организаци€ ...

–Э–∞–њ–Є—И–Є —Б–≤–Њ–µ—В–Њ –Љ–љ–µ–љ–Є–µ

–Э–∞–њ–Є—И–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А –њ—А–µ–і–Є –≤—Б–Є—З–Ї–Є –њ–Њ “—мрадлика Ц какво знаем и какво не за това чудо на природата”

–Ґ–≤–Њ—П—В –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

Copyright © 2024 | Google sitemap
–†–∞–Ј—А–∞–±–Њ—В–µ–љ–Њ –Њ—В –•–Є—В–Ю—Д–µ—А—В–∞