12 натурални антибиотика от аптеката на природата

Bunches Of Healing Herbs On Wooden Wall, Mortar With Dried Plants And Bottles

Без значение колко се стараем да подсилим имунната си система и да предпазим семейството си, понякога е невъзможно да се избегнат заболяванията. В тези случаи лекарите препоръчват антибиотици.

За съжаление, антибиотиците не са безвредни, защото убиват не само вредните бактерии, но и милиони „добри“ бактерии, които са нужни за правилното храносмилане. Понякога се налага, за съжаление, да се използват, но много пъти бихме могли да ги избегнем и в тези случаи, трябва да сме запознати с онова, което природата ни дава за борбата със заболяванията, по естествен начин с така наречените натурални антибиотици.

1. Екстракт от семе на помело/грейпфрут

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (16)

Екстрактът от семето на помело е натурален антибиотик.

Oт известно време, хората са забелязали, че нещо в помелото убива бактерии. Направени проучвания (в Калифорния) са потвърдили, че екстрактът от помело оказва влияние на бактериите, вирусите, гъбъчките и паразитите. Това магическо вещество е сравнително евтино и може да се използва вътрешно и външно.

Този екстракт може да се използва и от хора и от животни. До момента някои бактерии не са успели да развият имунитет към този естествен антибиотик.

2. Чесън

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (13)

Чесънът има редица полезни качества, но най-важни са антибактериалните му качества. Историята ни учи, че чесънът е успешно използван за третиране на чума и други епидемични заболявания.

Антибактериалните му качества се изучават от векове. През 19в. Луи Пастьор използва и потвърждава, че чесънът убива бактерии в лабораторни условия. Съвременни експерименти потвърждават, че чесънът е ефективен в третирането срещу различни бактерии, вируси и гъбички.

Чесънът съдържа германий и калий, два минерала, които са от съществена важност за цялостното здраве, а също така съдържа и серни съединения, и по-конкретно алицин, който е основният фитохимикал, отговорен за подсилване на имунната система. Винаги го използвайте суров.

3. Колоидно сребро

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (14)

Водата от колоидно сребро със сигурност е един от естествените антибиотици, не е токсична, ефикасно третира повече от 650 патогени, включително вируси, бактерии и гъбички. До 1934г., когато е открит пеницилина, среброто е било единствения лек за много заболявания.

През 1983г., Министерството на здравеопазването в САЩ признава колоидното сребро като лекарство, което може да се купува без лекарска рецепта. Въпреки това, колоидното сребро потъва в забрава, поради бързото развитие на индустриалното производство на антибиотици.

4. Ехинацея

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (15)

Ехинацеята произлиза от Северна Америка. Коренното население винаги е използвало листата и корените на растението за лекуване на рани от всякакъв вид. Предотвратява инфекциите и подобрява имунитета по начин, който стимулира производството на лимфоцити в тялото.

Лимфоцитните клетки са най-малките клетки в свързаната тъкан със защитна функция, която е свързана с образуването на антителата и участва в реакциите на имунната система. Ехинацеята може да предотвратява заболявания или да ускори възстановяването от тях.

Ехинацеята подсилва имунната система по естествен начин, чрез преодотвраряване на бактериалните инфекции и особено вирусните. Невероятно ефикасна в предотвратяването на грип, настинки, инфекции на ушите и състояния подобни на грип.

Съществуват доказателства за ефикасността ѝ срещу екстремно опасни бактерии, като стафилококус ауреус. Успокоява дихателната, хранителната и пикочната системи и пречиства бактериите, успокоява възпаленията на кожата, пречиства лимфата и укрепва имунитета. Само няколко капки от тинктурата могат да успокоят болки в гърлото и същевременно да успокоят възпалението.Може да използвате ехинацеята като тинктура или чай.

5. Прополис

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (2)

Прополисът е смолисто вещество, което се произвежда, когато пчелите събират прашец от различни растения. Пчелите използват прополиса за да поддържат хигиената на кошера – да го предпазват от вредители, включително инфекции.

Когато става дума за кошерите, те са едно от най-стерилните места в природата – и то изцяло благодарение на прополиса.

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта

От древни времена хората използват прополис като естествен антибиотик, който предпазва от бактерии и подсилва имунната система. Полезните му ефекти са известни от времето на Хипократ, който го е използвал за третиране на язви и рани. За разлика от конвенционалните антибиотици, прополиса оказва влияние и на вирусите. Съдържа поне 19 активни субстанции, всички витамини и 13 от 14-те минерали, от които тялото ви се нуждае.

Проучванията показват, че вземането на прополис в грипния сезон, намалява риска от грип и настинки с 53%. Прополисът е ефективен в третирането на кашлица, възпалено гърлото и сливици, синузит. Кремовете направени от прополис са идеален лек при гъбички и бактериални инфекции по кожата.

6. Витамин С

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (3)

Хората от много време знаят за качествата на витамин С и все още го използват за превантивни цели.

Витамин С е натурален антиоксидант, който играе особена роля в стимулиране на защитните механизми на тялото. Този витамин е цар в предотвратяването на заболявания и хората, които го използват се наслаждават на ползите от него през грипния сезон.

Учените са направили редица проучвания върху ефектите на витамин С върху вируси и бактерии и са потвърдили, че той е ключ към предотвратяването на инфекции.

Др. Фред Кленер е направил интересно проучване, при което прилага витамин С венозно. Неговото проучване потвърждава, че витамин С не само се отразява на бактериите и вирусите, но и на токсини (змийска отрова). При епидемия на детски паралич в Северна Каролина, Др. Кленер е излекувал 60 пациенти използвайки витамин С, който все още се използва за предотвратяването му с лекота.

7. Масло от Риган

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (4)

Маслото направено от листа на риган съдържа лечебна субстанция, която се нарича карвакрол, която има антибактериални качества.

Проучвания, направени в Университета в Джорджтаун, показват, че маслото от риган може да се бори с инфекциите със същата ефективност, както конвенционалните антибиотици.

Изследванията, също така показват, че маслото от риган унищожава до 96% от пневмококите, 92% от стафилококите, 83% от стрептококите и 78% от ентерококите в тялото.

В момента учените потвърждават, че маслото от риган е ефикасен лек за 25 различни бактерии, включително бактерии, които са развили устойчивост към конвенционалните антибиотижи и бактерии, които причиняват чревни инфекции, инфекции на пикочните пътища, коремен тиф, холера, язви и кожни инфекции.

Силната му антивирусна активност предпазва срещу грип, настинки, морбили и заушка. Намалява възпалението и болката от прободни рани и животински ухапвания, неутрализира отровата от ухапвания на пчели, паяци и отровни змии.

8. Екстракт от маслинови листа

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (5)

Тази чудна субстанция се произвежда при преработката на маслиновите листа и се нарича олеуропеин. Този екстракт от маслинови листа е известен с анти-микробните си качества, които предпазват маслиновите дървета от патогени.

Учените много пъти са тествали анитимикробните качества на олеуропеина, и научните проучвания върху ефективността му са публикувани в редица медицински журнали.

Този екстракт освобождава от вредните ефекти на свободните радикали, и е от голяма полза за науката, тъй като свободните радикали се смятат за основна причина за преждевременното състаряване и множество заболявания.

Листата на маслиновите дървета са мощен антиоксидант. Препоръчва се да имате винаги екстракт от маслинови листа у дома.

9. Астрагал

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (6)

Астрагалът (Astragalus membranaceus) е растение, което произхожда от Китай и е малко познато по света.

В Азия, хората използват астрагала повече от 2000 години за укрепване на имунната система и предотвратяване на грип и настинки. Тази билка действа стимулирайки произвеждането на интерферон, който развива възможностите на тялото за борба с инфекциите. Астрагалът има антибактериален и антивъзпалителен ефект, съдържа антиоксиданти, укрепва имунната система, намалява артериалното налягане и предотвратява диабет.

10. Зелен чай

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (7)

Епигалокатехин галат (EGCG) е една от активните съставки на зеления чай. Проучванията показват, че е силно ефективен срещу определени вътрешни бактерии. Също така е известен с невероятните си способности за разграждане на мастните клетки в организма. Чудесен естествен антибиотик, който просто трябва да бъде част от ежедневната ви диета.

11. Мед от манука

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (8)

Ако подредите естествените антибиотици по вкус, медът от манука, определено ще е най-вкусен и най-ефективен. Поручванията показват, че медът като цяло има антибактериални качества, но медът от манука е особено силен, благодарение на естествената си съставка, наречена метилглиоксал. Тя оказва влияние на широк спектър от бактерии включително и на такива, които са устойчиви на антибиотици.

Външното прилагане убива голямо количество патогенни бактерии, включително Страфилококус ауреус.

Медът от манука може да се прилага орално за третиране на различни видове бактериални инфекции и подсилване на имунната система.

12. Градински чай

12 натурални антибиотика, за които не ви е необходима рецепта (9)

Преди да се открият синтетичните антибиотици, салвията е била един от най-ценните естествени антибиотици. Лечебните й свойства са добре познати още от античността и средновековието. Градинският чай се е използвал за удължаване на живота. Съдържа етерични масла, танини, желязо, калций и витамин А. Мощен антисептик е и предотвратява развитието на бактерии, вируси и гъбички.

Източник: Женски свят

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Ако статията ти е била важна, полезна или интересна - постави и оценка!
За целта е нужно да натиснеш една от петте звездички!
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 оцени(ха), резултат: 4,60 от максимално 5)
Loading...Loading...

Може да харесаш още:

За ползите от ябълковия оцет
По нашите географски ширини оцетът се ползва с...
Десетте лечебни свойства на джинджифила
Лечебните свойства на джинджифила Джинджифи...
Естествена и евтина алтернатива на шампоана - директно от кухнята
Каквото сложите върху кожата си се абсорбира...
Как да си направите джинджифилова бира у дома
Поддържането хидратацията на тялото през целия ден...
За маслините от д-р Гайдурков
Маслината е плод, който за разлика от много др...
Изгонете досадните насекоми с билки
В момента, в който времето се затопли, започват да...
Тайното оръжие срещу съвременните болести - Витамин К2
Малцина са хората, запознати с важната роля, к...
Край на мита за суперхраните, или повече за българските суперхрани
Нови препоръки в здравословното хранене, поднесени...

Напиши своето мнение

Напиши коментар преди всички по “12 натурални антибиотика от аптеката на природата”

Твоят коментар

Copyright © 2023 ПУКНИЦА. НЕТБГ | Google sitemap
Разработено от ХитОферта