Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора

Кисело зеле

Повечето хора са запознати с киселото зеле и дори си го приготвят сами у дома. Киселото зеле е чудесна салата и гарнитура за много ястия, обаче, понякога се пренебрегва като здравословна храна. Прочетете, за да разберете повече за невероятните ползи от кисело зеле!

Какво е киселото зеле?

Има ли някой, който не знае какво е кисело зеле? Киселото зеле е ферментирало зеле. Отдавна е известно със своите ползи за здравето: това е така, защото самото зеле осигурява на организма богатство от хранителни вещества за насърчаване на добро здраве, но тези ползи се увеличават от процеса на ферментация. Нека да погледнем какво наистина може да направи това ястие.

Силата на киселото зеле за борба с рака

През 2005 г., екип от медицински изследователи са направили откритието, че процентът на рак на гърдата за полските жени, емигрирали в САЩ, е значително по-висок от този на полските жени, продължили да живеят в родината си. Те анкетирали полските жени, живеещи в Чикаго и Детройт и тези, които все още живеят в Полша, и са установили, че една разлика в начина на живот може да обясни разликата в честотата на рак, и това е разликата в степента на тяхното потребление на кисело зеле: полските жени в Америка са консумирали 3 пъти по-малко кисело зеле в сравнение с жените в Полша.

Друго, по-ново изследване, публикувано през 2012 г., показва сходни резултати: жени, които имали по-голям процент от потреблението на зелето, показват значително намаляване на честотата на рак на гърдата. Как действа киселото зеле? В този момент много от вас са любопитни как точно това ферментирало зеле може да има такова въздействие върху нещо толкова сериозно, колкото процентите на рак на гърдата.

Първото нещо, което трябва да се знае за кисело зеле е, че подобно на самото зеле, то е с високо съдържание на съединения, наречени глюкозинолати, химикали на растителна основа, които са доказани за борба с рака. Наличието на тези съединения в организма може да намали клетъчното увреждане на ДНК, както и размера на мутация, и освен това да попречи на процеса, чрез който раковите клетки растат с такива високи темпове. Всичко това може да помогне както за предотвратяване, така и за лечение на рак.

Също така, по-специално един от ензимите в зелето, наречен P450 е отговорен за разграждането на естроген; високи нива на естроген се считат за основен рисков фактор за развитие на рак на гърдата, така че това може да обясни защо повишените концентрации на този ензим в храната могат да окажат въздействие върху появата на рак на гърдата.

Киселото зеле, както и всички ферментирали храни, е богато на пробиотични бактерии, които могат да възстановят естествената флора в стомашно-чревния тракт и да подобрят храносмилането, както и да укрепят имунната система, което също може да помогне в борбата на организма срещу рака.

Както изглежда, консумацията на кисело зеле наистина е полезна за здравето, особено, ако имате семейна обремененост за рак на гърдата и бихте искали да намалите риска за развитието му, естествено чрез храненето.

 

Източник: biopogled.com

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Ако статията ти е била важна, полезна или интересна - постави и оценка!
За целта е нужно да натиснеш една от петте звездички!
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 оцени(ха), резултат: 4,60 от максимално 5)
Loading...Loading...

Може да харесаш още:

10 причини да ядем люто
Пикантната храна се харесва по целия свят, тъй кат...
Прясното зеле - магнит, който изтегля болестите от човешкото тяло
Този път няма да ядем прясно зеле, а ще използва...
Детоксикация от вредните влияния на Кеймтрейлс, тежки метали и други токсини
        &a...
Червеното цвекло лекува поне 15 болести
Около 800 г. пр. Хр. един асирийски текст описва ц...
Куркумата лекува 600 болести
Екзотичният продукт куркума, нашумял и по наш...
Смрадлика – какво знаем и какво не за това чудо на природата
Лечебни свойства Смрадлика е една от билките ...
Защо рано сутрин не е време за кафе?
Каква е причината рано сутрин да не е добро време ...
Един от най-мощните билкови лекове – магданоз
Сред едни от най-мощните лекове в народната медици...

Напиши своето мнение

Напиши коментар преди всички по “Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора”

Твоят коментар

Copyright © 2020 ПУКНИЦА. НЕТБГ | Google sitemap
Разработено от ХитОферта