Пчелната отрова – лечебни свойства, открити още в древността

Лечението с пчелна отрова е било известно още в Древен Египет, Индия, Китай и Гърция. В началото на ХХ век, този продукт бил използван за лечение на редица заболявания от френски, австрийски, руски и американски лекари.

Ползи и лечебни ефекти на  пчелната отрова

Ужилването от пчели се е използвало в народната медицина и на много европейски страни. След 1930 г. започнали да се произвеждат препарати от пчелна отрова, при които са отстранени страничните ефекти от прякото ужилване.

Най-широко разпространение получили медикаментите за лечение на възпалителни заболявания на ставите – артрит, полиартрит, на нервната система – неврози, невралгии, неврити, на трофически язви, бронхиална астма, хипертония, пневмонии, тромбофлебити и псориазис.

При лечение с методите на рефлексотерапията пчелите се поставят на същите точки, както и при иглотерапията. Обаче ефективността на пчелните ужилвания е по-голяма. Освен това жилото е абсолютно стерилно. Отровата убива моментално всички микроби. Пчелата жили един път и не може да бъде преносител на заболявания. Спиртните напитки разлагат пчелната отрова, затова по време на лечението не трябва да се употребяват.

Въпреки неоспоримите лечебни ефекти на пчелната отрова, с ужилванията трябва да се внимава. Особено опасни са при алергични хора. Но и при напълно здрави ужилване по езика, небцето, шията или глътката може да има фатални последици. Затова терапията с пчелна отрова трябва да се провежда под лекарски контрол.

За сърдечносъдовата система полезните й действия са следните:

  • стимулира дейността на сърцето
  • действа срещу аритмията
  • разширява съдовете и снижава кръвното налягане
  • увеличава обема на кръвта, преминаваща през сърцето
  • действа антианемично, като увеличава количеството на хемоглобина и еритроцитите
  • притежава антикоагулантно действие – разрежда кръвта
  • има антиагрегантен ефект, който предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове
  • увеличава кортизола в кръвта
  • подобрява микроциркулацията.

Пчелната отрова е многокомпонентна смес от неорганични и органични вещества. Прясно отделената пчелна отрова е сироповидна течност със светложълт цвят, характерна миризма и горчив вкус. Секретира се от жилещия апарат на пчелите, разположен в задната част на коремчето. Биологичното предназначение на пчелната отрова е да защитава пчелното семейство от враговете му. За фармацевтични и медицински цели се извлича чрез специални апарати.

Пчелната отрова се състои от протеини и ензими, които са причина за алергичните реакции, както и от гликозни, фруктозни и фосфолипидни структури. Притежава най-малко 18 фармакологични активни съставни елемента, които съдържат различни ензимни пептиди и амини.

Съществуват различия както в природата на поведение, състава на отровата, която секретират например дивите (земните) и медоносните пчели, така и между расите на медоносните пчели. При вида Hymenoptera (земни пчели) само майката и работничките показват наличие на жило. При търтеите жило, което е орган за защита, не се наблюдава. При вида Apis (медоносна пчела), въпреки че добиваната отрова има подобен състав, могат да се открият различия в отровите, извлечени от различни раси.

Знае се, че отровата на вида Apis cerana (индийска медоносна пчела) е по-силна от отровата на Apis mellifera (европейска медоносна пчела). Токсичният елемент (материал, съдържащ се в отровата на медоносната пчела) е в по-голямо количество в сравнение с този, влизащ в състава на отровата на дивите земни пчели. Отровите на Apis dorsata (гигантска пчела) и Apis cerana са по-ефективни при лечение на ревматични смущения.

Направените от учени проучвания показват, че пчелната отрова притежава много полезни свойства и лечебни ефекти. Това дава основание днес тя да се смята за чудо на природата. Тя притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, способства за лечението на атеросклерозата и много други.

Източник: puls.bg

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Ако статията ти е била важна, полезна или интересна - постави и оценка!
За целта е нужно да натиснеш една от петте звездички!
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оцени(ха), резултат: 4,33 от максимално 5)
Loading...Loading...

Може да харесаш още:

Сода бикарбонат - знайни и незнайни ползи
Содата бикарбонат е сред най-използваните съставки...
Десетте лечебни свойства на джинджифила
Лечебните свойства на джинджифила Джинджифи...
Домашно приготвена паста за зъби - виж рецептите
Ето един набор от идеи за приготвяне на домашна па...
7 български суперхрани от пролетта
Заедно с прилива на слънчева светлина и растит...
Упражнения помагат при разширени вени
С подходящи упражнения при разширени вени ще м...
Куркумата лекува 600 болести
Екзотичният продукт куркума, нашумял и по наш...
Винотерапия у дома: защо и как
Отдавна пиенето на вино и консумацията на грозде н...
Един от най-мощните билкови лекове – магданоз
Сред едни от най-мощните лекове в народната медици...

Напиши своето мнение

Напиши коментар преди всички по “Пчелната отрова – лечебни свойства, открити още в древността”

Твоят коментар

Copyright © 2022 ПУКНИЦА. НЕТБГ | Google sitemap
Разработено от ХитОферта