Пчелната отрова – лечебни свойства, открити още в древността

Лечението с пчелна отрова е било известно още в Древен Египет, Индия, Китай и Гърция. В началото на ХХ век, този продукт бил използван за лечение на редица заболявания от френски, австрийски, руски и американски лекари.

Ползи и лечебни ефекти на  пчелната отрова

Ужилването от пчели се е използвало в народната медицина и на много европейски страни. След 1930 г. започнали да се произвеждат препарати от пчелна отрова, при които са отстранени страничните ефекти от прякото ужилване.

Най-широко разпространение получили медикаментите за лечение на възпалителни заболявания на ставите – артрит, полиартрит, на нервната система – неврози, невралгии, неврити, на трофически язви, бронхиална астма, хипертония, пневмонии, тромбофлебити и псориазис.

При лечение с методите на рефлексотерапията пчелите се поставят на същите точки, както и при иглотерапията. Обаче ефективността на пчелните ужилвания е по-голяма. Освен това жилото е абсолютно стерилно. Отровата убива моментално всички микроби. Пчелата жили един път и не може да бъде преносител на заболявания. Спиртните напитки разлагат пчелната отрова, затова по време на лечението не трябва да се употребяват.

Въпреки неоспоримите лечебни ефекти на пчелната отрова, с ужилванията трябва да се внимава. Особено опасни са при алергични хора. Но и при напълно здрави ужилване по езика, небцето, шията или глътката може да има фатални последици. Затова терапията с пчелна отрова трябва да се провежда под лекарски контрол.

За сърдечносъдовата система полезните й действия са следните:

  • стимулира дейността на сърцето
  • действа срещу аритмията
  • разширява съдовете и снижава кръвното налягане
  • увеличава обема на кръвта, преминаваща през сърцето
  • действа антианемично, като увеличава количеството на хемоглобина и еритроцитите
  • притежава антикоагулантно действие – разрежда кръвта
  • има антиагрегантен ефект, който предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове
  • увеличава кортизола в кръвта
  • подобрява микроциркулацията.

Пчелната отрова е многокомпонентна смес от неорганични и органични вещества. Прясно отделената пчелна отрова е сироповидна течност със светложълт цвят, характерна миризма и горчив вкус. Секретира се от жилещия апарат на пчелите, разположен в задната част на коремчето. Биологичното предназначение на пчелната отрова е да защитава пчелното семейство от враговете му. За фармацевтични и медицински цели се извлича чрез специални апарати.

Пчелната отрова се състои от протеини и ензими, които са причина за алергичните реакции, както и от гликозни, фруктозни и фосфолипидни структури. Притежава най-малко 18 фармакологични активни съставни елемента, които съдържат различни ензимни пептиди и амини.

Съществуват различия както в природата на поведение, състава на отровата, която секретират например дивите (земните) и медоносните пчели, така и между расите на медоносните пчели. При вида Hymenoptera (земни пчели) само майката и работничките показват наличие на жило. При търтеите жило, което е орган за защита, не се наблюдава. При вида Apis (медоносна пчела), въпреки че добиваната отрова има подобен състав, могат да се открият различия в отровите, извлечени от различни раси.

Знае се, че отровата на вида Apis cerana (индийска медоносна пчела) е по-силна от отровата на Apis mellifera (европейска медоносна пчела). Токсичният елемент (материал, съдържащ се в отровата на медоносната пчела) е в по-голямо количество в сравнение с този, влизащ в състава на отровата на дивите земни пчели. Отровите на Apis dorsata (гигантска пчела) и Apis cerana са по-ефективни при лечение на ревматични смущения.

Направените от учени проучвания показват, че пчелната отрова притежава много полезни свойства и лечебни ефекти. Това дава основание днес тя да се смята за чудо на природата. Тя притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, способства за лечението на атеросклерозата и много други.

Източник: puls.bg

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Ако статията ти е била важна, полезна или интересна - постави и оценка!
За целта е нужно да натиснеш една от петте звездички!
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оцени(ха), резултат: 4,33 от максимално 5)
Loading...Loading...

Може да харесаш още:

Аптеката е в нашата кухня
Боб вместо аналгин, люта чушка срещу температура, ...
Ефективни ли са антибактериалните сапуни?
Всеки ден ние използваме антибактериални сапун...
Природната профилактика на рака, витамин B17
Чували ли сте за витамин B-17? Може би сте чували ...
Забраненият витамин: B15
Ето обещаната статия за важния витамин В15 със съд...
Топла вода сутрин за здраве, жизненост и дълголетие - как и колко
В Япония е често срещано да се пие вода веднаг...
Сребро и сребърна вода (нека се знае)
Среброто убива всички бактерии. Сребърни прибори с...
Куркумата лекува 600 болести
Екзотичният продукт куркума, нашумял и по наш...
Изгонете досадните насекоми с билки
В момента, в който времето се затопли, започват да...

Напиши своето мнение

Напиши коментар преди всички по “Пчелната отрова – лечебни свойства, открити още в древността”

Твоят коментар

Copyright © 2020 ПУКНИЦА. НЕТБГ | Google sitemap
Разработено от ХитОферта